Empanadas de pisillo de pescado con guasacaca de ajo / Empanadas of "pisillo" (shredded fish and sofrito) and garlic "guasacaca" (Venezuelan avocado sauce)

English Translation

Ingredients for 10 empanadas

DOUGH

  • Pre-cooked cornmeal, 2 cups
  • Water, 2 and ½ cups
  • Salt, 1 teaspoon
  • Oil (to fry the empanadas), ½ liter

SOFRITO

  • Oil, ½ cup
  • Annatto seeds, 1 tablespoon
  • Finely chopped cilantro roots and stems, ¼ cup
  • Finely chopped garlic, 2 cloves
  • Finely diced onion, 1 small one
  • Finely diced red bell pepper, ½ cup
  • Tomato paste, 2 tablespoon
  • Boiled fish fillet, 250 grams
  • Salt, 2 teaspoon

AVOCADO SAUCE

  • Finely chopped garlic, 1 clove
  • Cilantro leaves, ½ cup
  • Salt, 1 teaspoon
  • Mayonnaise, ½ cup
  • Milk, ½ cup
  • Avocado, 1 small one

And here's my fish pisillo that I used to make the empanadas and bollos pelones, another traditional Venezuelan dish made out of pre-cooked cornmeal.

Y aquí está mi pisillo de pescado que usé para hacer las empanadas y unos bollos pelones, otro plato típico venezolano hecho con harina de maíz precocida.
 

BACCHANAL PEPPER SAUCE: A One of a Kind, Hot Sauce Elixir / Un elixir de salsa picante, única en su tipo


When I finished the subtitles for this TEDxTalk, I knew that I wanted to subtitle Liza's videos. I went to her website Food. Curated. and I found myself binge-watching one video after another. Here's one of her videos with English subtitles. 

Visit Sonya's company website if you want to learn more about her pepper sauce.


(Chile = Ají = Pimiento)

Cuando terminé de subtitular esta charla de TEDx, sabía que quería subtitular los videos de Liza. Fui a su página web Food. Curated. y me pasé todo el día viendo sus videos, uno tras otro. He aqui uno de los primero videos con subtítulos en español.

Visita la página web de la compañía de Sonya si quieres conocer más sobre su salsa de chiles.