Friday, October 1, 2021

NATIVE DISH / PLATILLO NATIVO: Senegalese Poisson Yassa / "Poisson Yassa" de Senegal

 
(Existing English subtitles are from the publisher: NYC Media)

Description (from original video): "One day in 1995, Dakar, Senegalese-native Ejhadji Cissé woke up from a dream of living in New York City.  He and his cousin took this as a sign, and immediately headed West to pursue careers in the culinary arts.  Upon arriving and getting their bearings in Harlem's "Little Senegal" community, the Cissés quickly entered the restaurant business. In this episode, Chef Ejhadji fries up Poisson Yassa, his favorite Sunday dish--one that families greet loved ones with: sea bass flavored with a familiar Yassa onion sauce consisting of lemon, garlic, peppers, dijon mustard, and olives."

Descripción: Un día en 1995, Ejhadji Cissé, originario de Dakar, Senegal, soñó que vivía en la ciudad de Nueva York. Un primo y él lo tomaron como una señal y decidieron emigrar con el fin de hacer carrera en las artes culinarias. Al llegar y establecerse en la comunidad de "la pequeña Senegal" en Harlem, los Cissés se metieron inmediatamente en el negocio de los restaurantes. En este episodio, el chef Ejhadji fríe un "poisson yassa", su platillo favorito para los domingos... un platillo que se le ofrece a los seres queridos para darles la bienvenida: lubina acompañada con una conocida salsa "yassa" de cebolla hecha a base de limón, ajo, pimientos, mostaza de dijon y aceitunas.