Saturday, April 6, 2019

NATIVE DISH / PLATILLO NATIVO: Bukharian Jewish Bakhsh Rice / Arroz "bakhsh" de los judíos bujarianos

(Existing English subtitles are from the publisher: NYC Media)

Description (from the original video): "A few weeks before the 9/11 attacks in New York, a 14-year-old Manashe Khaimov and his family emigrated from Samarkand, Uzbekistan to Rego Park, Queens, joining other Bukharian Jewish families in the area seeking prosperity, religious freedom, and educational opportunities.  Over time, while enjoying the freedom and diversity of New York City, Manashe grew stronger ties to his identity and traditions, eventually becoming an educator and an organizer within his community. 

Today, Manashe, 31, leads the Jewish Silk Road Tours, introducing New Yorkers to a taste of his community and culture--including food, culture, music, and religious sites--and in this episode, also offers a taste of his family's ancient recipe for Bakhsh, a parsley-infused rice dish using Uzbek pilaf, green tea, shoulder beef, salt and pepper, all boiled in a traditional cotton sack."

Descripción: A pocas semanas de los ataques del 11 de septiembre en Nueva York, Manashe Khaimov, entonces de 14 años, emigraba junto con su familia de Samarkand, Uzbekistán a Rego Park, Queens, uniéndose a otras familias de judíos bujarianos ya en el área en busca de prosperidad, libertad religiosa y oportunidades de estudio. Con el tiempo, a medida que disfrutaba de la libertad y la diversidad en la ciudad de Nueva York, Manashe desarrollaría lazos fuertes con su identidad y tradiciones y se convertiría, eventualmente, en un educador y organizador dentro de su comunidad. 

Hoy día, Manashe, de 31 años, lidera los tours judíos de la Ruta de la Seda dándole a los neoyorquinos la oportunidad de conocer su comunidad y su cultura incluyendo la gastronomía, la cultura, la música y los sitios religiosos. En este episodio nos presenta una receta antigua de su familia para la preparación de "baksh", un platillo de arroz pilaf uzbeko mezclado con perejil, té verde, paleta de rest, sal y pimienta, y cocido dentro de un saco de algodón tradicional.

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