Thursday, April 11, 2019

NATIVE DISH / PLATILLO NATIVO: Garifuna Durudia Tortillas / Tortillas "durudia" garífunas

 

(Existing English subtitles are from the publisher: NYC Media)

Description (from the original video): "An estimated 200,000 Garifuna people (or Gariganu)--descendants of Arawak Indians and West Africans, who were exiled from St. Vincent island to parts of Central America--call New York home today. Isha Sumner's mom, Sara Martinez, is one of them.  The San Juan Tela, Honduran-native, now living in Woodside, Queens, came to America in the 1970s to provide for her family back home.  In the mid-1980s, Isha joined her in NYC and eventually, they started a catering business named "Weiga" ("Let's Eat" in Garifuna), cooking many Garifuna dishes, some of which have both Caribbean and Latin-American influence. In this episode, they offer a taste of their heritage by flavoring their tortilla mix with coconut milk and brown sugar, and creating "Durudias.""

Descripción: Alrededor de 200.000 garífunas o gariganu, como se conoce a los descendientes de los aborígenes arahuacos y esclavos del África occidental exiliados de la isla de San Vicente a ciertas parte de Centroamérica, viven hoy en día en Nueva York. La madre de Isha Sumner, Sara Martínez, es una de ellas. Nativa de San Juan Tela, Honduras, vive ahora en Woodside, Queens. Llegó a EE. UU. en la década de los 70 para mantener a su familia en su país. A mediados de los 80 Isha llega a la ciudad de Nueva York y comienza su negocio de cáterin llamado "Weiga" ("Vamos a comer" en garífuna) en donde prepara muchos platillos garífunas, algunos con influencia tanto del Caribe como de Latinoamérica. En este episodio, ellas nos invitan a probar su herencia culinaria al preparar sus tortillas "durudias" con leche de coco y azúcar morena.

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