Thursday, April 22, 2021

NATIVE DISH / PLATILLO NATIVO: THAI KUA KLING CHICKEN / POLLO KUA KLING TAILANDÉS

 


Description (from original video): "A couple decades back, Thai natives Karuna Wiwattanakantang and Norawat Margsiri (Aung and Poon) came to the United States to study business and economics. To put their studies into practice, they opened a restaurant in Boulder, Colorado in 2013 that would mirror the many dishes served in their hometown's street food stalls, which was uncommon in Thai-American cuisine at the time. It was an inopportune time, as the Colorado floods occurred shortly after opening, but their business thrived. Seeking more diverse pastures, they came to NYC in 2019, and signed the lease to an East Village storefront the next year, only to open during the start of the pandemic.

Through adjusting their business model to takeout and delivery, and with the support of devoted East Village neighbors and patrons, they continue to thrive in featuring reasonably-priced Thai-style street dishes, including one from Aung's Southern Thai hometown of Trang, stir-fried Kua Kling curry, which can be made of pork, beef, shrimp or chicken. Aung and Poon like the taste of chicken best, and infuse it with a savory fry paste made from turmeric, shallots, kaffir lime leaves, fish sauce and shrimp paste that offers a spicy sensation for the palette."

Descripción: Hace un par de décadas, los nativos tailandeses Karuna Wiwattanakantang y Norawat Margsiri (Aung y Poon) llegaron a los Estados Unidos para estudiar negocios y economía. Para poner en práctica sus estudios, abrieron un restaurante en Boulder, Colorado, en 2013 que reflejaría los muchos platos que se sirven en los puestos de comida callejera de su ciudad natal, lo cual era poco común en la cocina tailandesa-estadounidense en ese momento. Fue un momento inoportuno, ya que las inundaciones de Colorado ocurrieron poco después de la apertura, pero su negocio prosperó. En busca de paisajes más diversos, llegaron a Nueva York en 2019 y firmaron el contrato de arrendamiento de una tienda en East Village el año siguiente, solo para abrirlo durante el inicio de la pandemia. 

Mediante el ajuste de su modelo de negocio para llevar y entregar, y con el apoyo de vecinos y clientes devotos de East Village, continúan prosperando al ofrecer platos callejeros de estilo tailandés a precios razonables, incluido uno de la ciudad natal de Aung, en el sur de Tailandia, Trang, el curry Kua Kling salteado, que puede estar hecho de cerdo, ternera o pollo. A Aung y a Poon les gusta más el sabor del pollo, y lo infunden con una sabrosa pasta para freír hecha de cúrcuma, chalotes, hojas de lima kaffir, salsa de pescado y pasta de camarones que ofrece una sensación picante para el paladar.



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