Iraq: Taste of a Nation (clip) / Iraq: El sabor de una nación (extracto) - COUNTER SPACE (VICE/MUNCHIES)

“For thousands of years, these marshes have provided the people of southern Iraq with fish. Lots and lots of fish. Carp has been the favorite here, going back all the way to when this area was part of Babylonia. It is grilled and seasoned to make masgouf, which is now known as Iraq's national dish. Decades of war, invasion, and political instability have devastated the country's waterways. But fish's place in Iraqi culture is as strong as ever. What has changed is how people get it.” (Tarek Turkey - VICE News)

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«Durante miles de años, estos pantanos han sido la fuente de peces para la gente al sur de Iraq. La fuente de montones de peces. La carpa siempre fue la favorita desde los tiempos en que la región era parte de la antigua Babilonia. Se sazona y se asa a la parrilla para preparar masgouf, el plato nacional de Iraq, como se le conoce hoy en día. Décadas de guerra, invasión, e inestabilidad política han devastado las vías fluviales del país. Pero en la gastronomía iraquí el pescado continúa siendo importante. Lo que ha cambiado es cómo la gente lo obtiene». (Tarek Turkey - VICE News) 



(This is only a clip from the video original created for subtitling and educational purposes /
Este es solo un extracto del video original creado para ser traducido y servir un propósito educativo)

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To learn more / Si quieres conocer más:

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Glossary for this episodes / Glosario para este episodio:

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DISCLAIMER: I don't own this video and I'm not monetizing it. This is a copy only used with the purpose of adding subtitles and making it accessible to more people around the world.

Copyright Disclaimer Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for "fair use" for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and research. Fair use is a use permitted by copyright statute that might otherwise be infringing. Non-profit, educational or personal use tips the balance in favor of fair use.

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The subtitles for this video and post are part of my final work to obtain my Graduate Certificate in Food Anthropology at Universidad Central de Venezuela. Los subtítulos para el video y esta publicación son parte de mi trabajo final para obtener el Diplomado en Antropología de los Alimentos por la Universidad Central de Venezuela.

Made in Russia (clip) / Rusia: Producción local (extracto) - COUNTER SPACE (VICE/MUNCHIES)

“After the embargo, the (Russian) government started giving out subsidies and tax breaks to boost domestic production. Something Sharshukov believes is giving Russians a chance to catch up to the world's cheesemakers.” (Alec Luhn - VICE News)

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«Luego del embargo, el gobierno (ruso) comenzó a dar subsidios y exenciones de impuestos para impulsar la producción nacional. Sharshukov piensa que esto le dará a los rusos la oportunidad de alcanzar el nivel de los otros productores mundiales de quesos.» (Alec Luhn - VICE News)


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Este es solo un extracto del video original creado para ser traducido y servir un propósito educativo)

Context: 
In 2014, the EU and the US imposed sanctions on Russia over its annexation of Crimea and the conflict in Ukraine. In retaliation, Russia banned all imports from the EU and the US, which had a direct impact on cheese imports into Russia. This forced Russian consumers to seek alternatives locally, boosting domestic cheese production. This trend appears to continue with the ongoing war in Ukraine which contributed to the extension of sanctions. Local Russian cheese producers see the situation as a good opportunity to improve the quality and volume of their production and thus develop a renowned domestic artisanal cheese industry, which would allow them to catch up with other countries famous for their cheeses.

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Contexto: 
En 2014, la UE y EE. UU. le impusieron sanciones a Rusia por su anexión de Crimea y el conflicto en Ucrania. Como represalia, Rusia prohibió todas las importaciones de la UE y EE. UU., lo que repercutió directamente sobre las importaciones de queso a Rusia. Esto obligó a los consumidores rusos a buscar alternativas a nivel local, impulsando la producción doméstica de queso. Esta tendencia parece continuar con la guerra que continúa en Ucrania y que contribuyó a la extensión de las sanciones. Los productores locales de queso ruso ven la situación como una buena oportunidad para mejorar la calidad y el volumen de su producción y así desarrollar una industria quesera artesanal nacional de renombre, lo que les permitiría ponerse a la par de otros países famosos por sus quesos.

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Mexico: Chain Reaction (clip) / México: Reacción en cadena (extracto) - COUNTER SPACE (VICE/MUNCHIES)

“Locals call it green gold. Over the past 20 years, America's obsession with avocados has driven industry profits and lifted many people here out of poverty… These days, money in this green gold comes at a price.” (Michael Anthony Adams, VICE News)

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«Los lugareños lo llaman oro verde. Durante los últimos 20 años, la obsesión de EE. UU. con el aguacate ha impulsado las ganancias de la industria y ha sacado a muchas personas de la pobreza… Hoy en día, lo que produce el oro verde tiene un precio muy alto». (Michael Anthony Adams, VICE News)


(This is only a clip from the original video created for subtitling and educational purposes /
Este es solo un extracto del video original creado para ser traducido y servir un propósito educativo)

Context: 
The exponential increase in avocado consumption in the US and worldwide in the last two decades has brought growing prosperity and development for the Mexican state of Michoacán, the only state authorized by the American government to export avocados to the US. Certainly, the popularity of the fruit is something very positive for all the actors involved in its production, distribution and commercialization because the economic benefits could be very important.

However, what many consumers don't know is the complex situation of violence and armed conflicts that exist in the region due to the interest of the different cartels that seek to become part of the growing avocado business in a violent and illegal manner. The dangers and violence that avocado growers and their families face is so great that many have decided to create their own armed groups to protect themselves due to the lack of support from the authorities.

While the US avocado consumer continued to enjoy a year-round availability of the fruit, a sudden price hike in early 2022, and the threat of potential shortages, brought back to the public eye the news about the dangers and violence that avocado producers in Michoacán have faced for a long time, and the cost and sacrifice they have to pay daily to continue producing and sending this highly demanded fruit to consumers outside their borders.

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Contexto: 
El incremento exponencial del consumo de aguacate en EE. UU. y a nivel mundial en las últimas dos décadas ha traído una creciente prosperidad y desarrollo al estado mexicano de Michoacán, el único estado autorizado por el gobierno estadounidense a exportar aguacates hacia este país. Ciertamente, la popularidad de la fruta es para todos los actores que participan en su producción, distribución y comercialización algo muy positivo porque los beneficios económicos podrían ser muy importantes.

Sin embargo, lo que muchos consumidores desconocen es todo el entramado de conflictos armados que existe y que se ha producido en esta región por el interés de los diferentes cárteles y grupos armados que buscan ser parte del prolífico negocio de manera violenta e ilícita. Tanto es la violencia y el peligro que corren los productores de aguacates y sus familias ante la mirada indiferente del gobierno, que muchos se han visto en la necesidad de armarse y defenderse ellos mismos con la creación de sus propios grupos armados de defensa.

Mientras el consumidor estadounidense seguía disfrutando de la disponibilidad del aguacate durante todo el año, una repentina subida de los precios a comienzos de 2022, y la amenaza de una potencial escasez, volvió a poner a la vista del público la realidad conflictiva y violenta que los productores de aguacates de Michoacán han tenido que enfrentar durante mucho tiempo, así como el  costo y el sacrificio que tienen que hacer a diario para producir y hacer llegar esta demandada fruta a consumidores fuera de sus fronteras.

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