What foods did your ancestors love? / ¿Qué comidas les encantaban a tus ancestros? (By Aparna Pallavi, TEDxCapeTownWomen, 2018)


"Around the world, Indigenous food cultures vanish because of industrialized agriculture and a shifting, Western-influenced concept of the ideal diet. Food researcher Aparna Pallavi explores why once-essential culinary traditions disappear from people's lives and memories almost without notice -- and serves up a subtle solution to revitalize our connection to the foods we eat."

"Por todo el mundo, las culturas de comida indígena desaparecen debido a la agricultura industrializada y al concepto cambiante influenciado por el Occidente de la dieta ideal. La investigadora de alimentos Aparna Pallavi explora por qué las tradiciones culinarias que alguna vez fueron esenciales desparecen de las vidas y recuerdos de las personas sin darse cuenta -- y brinda una solución sutil para revitalizar nuestra conexión con los alimentos que comemos".

(English) Subtitler / (Inglés) Subtitulador: Joseph Geni
(English) Reviewer / (Inglés) Revisor: Camille Martinez
(English) Approver / (Inglés) Aprobador: Erin Gregory

(Spanish) Translator / (Español) Traductor: Camila Pimentel
(Spanish) Reviewer / (Español) Revisor: Carla Paiva
(Spanish) Approver / (Español) Aprobador: Jenny Lam-Chowdhury

From The Food Film Festival (New York, 2019) Official Selection: "Ensaïmada Entorcillada by Nando Esteva"


Description (from original video): Tomeu Arbona, entering through the door of the Forca de la Soca is like entering a tunnel of time and traveling to the past. Arbona is a faithful defender of the gastronomic culture of Mallorca, its island, and in the same way that it seeks to preserve its bakery and pastry traditions - both sweet and salty - it enhances the local product by supplying local flour suppliers. Arbona with his voice during the filming interprets a work song of Mallorca payesa - specifically a Song segar, while preparing a ensaïmada entorcillada.

Descripción: Tomeu Arbona pasando por la puerta de Forca de la Soca es como entrar en un túnel del tiempo y viajar al pasado. Arbona es un ferviente defensor de la cultura gastronómica de Mallorca y de su isla, y al dedicarse a la preservación de su tradición panadera y pastelera tanto dulce como salada, mejora el producto local al distribuirlo a los comerciantes de la región. Arbona con su voz durante la filmación interpreta una canción de trabajo de la payesa mallorquina, "a cançó de segar", mientra prepara una ensaïmada entorcillada.

From the Food Film Festival (New York, 2019) Official Selection: "Donut People" / "La gente de las donuts"


(Original URL)
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Description (from original video): "This short food film tells the story of Cambodian immigrants in Texas, where Cambodians own an estimated 95% of the donut shops. Some of the film's subjects escaped torture and persecution in Cambodia at the hands of the Khmer Rouge. Interviews with immigrants and their children offer insights into the culture. The film wraps up with a look at the exciting new style of Cambodian donut shop/coffee house with gourmet Asian donuts and hip baristas."

Descripción: Este film culinario corto cuenta la historia de los inmigrantes camboyanos en Texas en donde el 95 % de los negocios de las donuts les pertenece. Algunos de los protagonistas del film escaparon de la tortura y la persecución en Camboya bajo el régimen de los Jemeres Rojos. Las entrevistas con estos inmigrantes y sus hijos nos muestra un poco sobre su cultura. El film concluye presentando un emocionante nuevo estilo de negocio de donuts y cafés camboyanos donde se combinan las donuts asiáticas gurmés y los baristas modernos.